Yandex Kurumsal Mail Kurulumu

yandex mail kurumsal

Yandex Kurumsal Mail Kurulumu

adiniz@alanadiniz.com gibi kendi alan adınızı taşıyan e-Posta hesapları açmanın türlü yolu var. Dev firmaları saymazsak, genellikle barındırma (hosting)hizmeti alınan yerden bu hizmet alınıyor, onlarda malumunuz oldukça kısıtlı bir alan ve berbat bir arayüzle size hizmet sunmaktan çekinmiyorlar. Unutmayın, alan adı alıp barındırma hizmeti almadan da bu tip e-Postaları açabilirsiniz.

Önceden Google Apps vardı, hizmetin tamamı ücretli olunca Türkiye’de Yandex Kurumsal Mail‘e kaydı bu tip kullanıcılar, çünkü Yandex bu hizmeti ücretsiz veriyor. Üstelik 1000 adet e-Posta hesabına kadar. 1000 adetten sonrası için form doldurup ekstra e-Posta hakkı talep edebiliyorsunuz. Ek olarak her bir e-Posta hesabı 10 GB Yandex.Disk alanına sahip oluyor.

Yandex’in, kurulumda bazı ufak detayları atlaması nedeniyle Yandex Kurumsal Mail‘i tavsiye ettiğim ve kurulumda benzer sorunları yaşayan başka kişilere yardımcı olması amacıyla basit bir dille yazmak istedim.

Başlayalım

1. Yandex Kurumsal Mail kullanmak için öncelikle bir Yandex hesabınızın olması gerekiyor.

2. Yandex hesabımıza giriş yapıyor ve kurum.yandex.com.tr adresine giriyoruz. Sayfada aşağıdaki bölüme alan adınızı başında www olmadan ekliyoruz (Örneğin: ilker.net) ve “Alan adı ekle” butonuna tıklıyoruz.

3. Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa geldi. Bu adımda, alan adının bize ait olduğunu Yandex’e kanıtlamız gerekiyor. Harflendirilmiş detaylar ekran görüntüsünün altında.

a. “Devre dışı bırak” seçeneğine tıklarsanız, girdiğiniz alan adı için Yandex Kurumsal Mail işlemleriniz iptal edilir. Bu durumda tekrar ikinci adıma gidip yeniden alan adı eklemeniz gerekir.

b. “Alan adını Yandex’e devredin” burada birçok kişi çekimserlik yaşıyor. Çünkü alan adı (domain) DNS bilgilerinizi değiştirildiğinde alan adının barındırma (hosting) hizmetinden kopacağı endişesi var fakat Yandex’in burada anlatmak istediği DNS barındırma hizmeti Bu işlemi yapmak zorunda değilsiniz.Yandex bunu açıklamalıydı bence.  Bilgilendirme olmayınca bir çok kişi bu adımı zorunlu zannedip, oldukça çekinmiş.

Bu işlemi yaparsanız, Yandex ek olarak size DNS barındırma hizmeti sunuyor, bu hizmet ile gelişmiş DNS ayarlarını pratik olarak yapabiliyorsunuz (Google bu hizmeti ücretli sunuyor) ayrıca MX kayıtlarınızda otomatik yapılmış oluyor. Yandex DNS barındırma hizmeti hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. 

c. Alan adının sahipliği doğrulama

– c1 : HTML dosyası ile alan adı doğrulama : Eğer alan adınıza ait bir barındırma (hosting) hizmeti varsa, FTP ile erişim sağlayabiliyorsanız en pratik yöntem bu. Sitenizin kök (httpdocs veya public_html) dizinine Yandex’in size verdiği isimde (ekran görüntüsünde 61d8162537ef.html) HTML dosyası oluşturup, HTML içeriğine yine Yandex’in size verdiği metni giriyoruz. (ekran görüntüsünde 1839129e30eb) Ben metni hem title hem body kısmına giriyorum.

– c2 : CNAME kaydı ile alan adı doğrulama : Sadece alan adı almış, henüz barındırma hizmeti almamış fakat kendi alan adınıza ait e-Posta hizmeti kullanmak isteyebilirsiniz veya aktif olarak yönettiğiniz web sitesinin kök dizinine (httpdocs veya public_html) FTP erişim izniniz olmayabilir. Bu duruma bir örnek vermem gerekirse, e-Ticaret altyapısı sunan hizmetlerden (ideasoft, ticimax, t-soft…) alıyorsanız c1 adımını yapmanıza imkan yok. Bu durumda en iyisi CNAME kaydı ile alan adı doğrulamasıdır.

Alan adı ve barındırma (hosting) hizmeti farklı firmalardan ise CNAME değişikliklerini barındırma hizmeti aldığınız yerden (DNS’lerin yönlendirildiği yerden)yapmanız gerekiyor.

CNAME kaydını şu şekilde ayarlamalısınız:

  • Kaydın adı: Yandex’in verdiği alt alan adı + ana alan adı. Yukarıdaki örnek için şu şekilde ->  yamail-61d8162537ef.ilker.net.  Yandex burada adres sonuna nokta koyulmasını vurguluyor fakat bazı panellerde CNAME kaydı oluştururken ana alan adı sonuna nokta koymanıza izin vermiyor. Sorun yok, sanırım unutulmaya veya fazladan nokta eklemeye karşı alınmış bir önlem çünkü sona nokta koymanıza izin vermeyen paneller arkaplanda kendisi nokta ekliyor. Siz yinede bu durumu firmanızın teknik destek ekibine bildirip bilgi isteyin.
  • Kayıt türü: CNAME
  • Adres : mail.yandex.com.tr.  Bu kısım bazı panellerde “Adres” bazı panellerde ise “Kayıt Bilgisi” olarak geçer. Yandex yine burada adres sonuna nokta koyulmasını vurguluyor ama yine bazı paneller buna izin vermiyor, sakin olun eğer izin vermiyorsa büyük ihtimalle firmanızın paneli yine arkaplanda kendisi ekliyor. (Örneğin: Turhost, isimtescil…)

Yandex alan adı doğrulaması için CNAME değişikliklerini genellikle hizmet aldığınız yerden destek talebinde bulunarak, zahmete girmeden çözebilirsiniz. Bu arada destek ekibine güvenmeyin, ne yapacağını bilemiyor olabilirler veya yanlış işlem yapabilirler. Bu işlemleri Yandex Webmaster paneli için site doğrulama ile karıştıran koca firmaların destek ekiplerini gördüm, bu nedenle temkinli olun derim.

– c3 : Whois e-Posta Bilgisi İle Doğrulama :  Öncelikle nic.tr üzerinden com.tr uzantılı alan adı aldıysanız asla denemeyin bu adımı. Çünkü, nic.tr Yandex’in verdiği ve sizin girdiğiniz e-Posta adresine onay e-Postası gönderiyor ve siz o e-Postayı onaylarsanız whois bilgilerine ekleniyor, fakat Yandex’in verdiği onay maili adresine ulaşma imkanınız olmadığı için bu sefer nic.tr alan adınızı kilitleyecek, hiç bir işlem yaptırmayacaktır.

Kolay gibi görünse de en zahmetli olan seçim. Burada alan adı iletişim bilgilerinize Yandex’in size onay için verdiği e-Postayı girmeniz isteniyor fakat alan adı hizmeti aldığınız firmanın paneli, Yandex’in onay için size verdiği e-Posta adresini e-Posta tipine uymadığı gerekçesiyle büyük ihtimal kabul etmeyecek. Bu durumda Yandex’in belirttiği gibi e-Posta adresinin + simgesinden sonraki ikinci kısmını girebilirsiniz. Bazı firmalar alan adı iletişim bilgilerini varsayılan olarak gizli tutuyor ve sadece kendilerini iletişim için sunuyorlar, bazı firmalar ise iletişim bilgilerinin açma ve kapama yetkisini size sunuyor bu durumda alan adı aldığınız firma panelinden bunu kontrol etmeniz gerekiyor. Göründüğü kadar romantik ve kolay bir adım değil, her şey tamam olsa da yenilenen Whois bilgilerinin globale yansıması Yandex’in bunu görmesi zaman alabiliyor.

Bu işlemlerden birini veya bir kaçını yaptıysanız sıra geldi onaylamaya. “Alan adının sahibini kontrol et” butonuna tıklıyoruz. Yandex Kurumsal Mail Kurulumu bu kadar kolay. Eğer onay işlemi başarılıysa MX kayıtlarını kontrol adımına geçiyoruz eğer onay işlemi başarısız ise aşağıdaki gibi bir görüntü alıyoruz.

Son Adım : MX Kayıtlarının Ayarlanması 

Öncelikle mevcut MX kayıtlarınızın tamamını silmeniz gerekiyor. Ardından aşağıdaki parametrelerle yeniden MX kaydı oluşturmanız gerekiyor.

  • Alt alan adı — Bazı panellerde bu parametreyi yazacak yeri bulamayabilirsiniz. Endişe etmeyin.
  • Kayıt tipi — MX 
  • Veriler — mx.yandex.net. 
  • Öncelik — 10

MX kayıtlarınızı onaydan sonraya bırakmayın derim. Yukarıdaki onay işlemleri ile birlikte MX bilgilerinizi de girmenizi öneririm.

MX kayıtlarınız da onaylandıktan sonra artık Yandex Kurumsal Mail hizmetinizi yine kurum.yandex.com.tr adresinden yönetebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest